تبلیغات
پزشكی - گوسفند زنده و سالم
سه شنبه 29 دی 1388  03:07 ق.ظ
توسط: دكتر

 

شال و كلاه می‌كنی و راه می‌افتی، تا به انتهای خیابان برسی. پشت شیشه قصابی‌ها، كنار هر فضای سبزی و حتی پشت بعضی از ماشین‌ها، تكه مقوایی آویزان است و رویش نوشته: «گوسفند زنده موجود است».

پائین‌تر كه می‌روی، همان تصویر غالب گوسفند‌فروش‌ها با چوبدستی و یك تكه پوست، جلویت ظاهر می‌شود.

هر ساله طبق

 سنت‌های رایج اسلامی، مسلمانانی كه به حج رفته‌اند در روز عید قربان، قربانی می‌كنند و با تقسیم نذورات خود به ادای دین می‌پردازند.

اما باید به خاطر داشته باشیم كه گوشت اگرچه یكی از منابع مهم غذایی است كه مصرف آن به دلیل  داشتن مواد مغذی مانند پروتئین‌ها و مواد معدنی ضروری به نظر می‌رسد اما از سوی دیگر محیط كشت مناسبی برای رشد باكتریها است، بنابراین رعایت اصول بهداشتی در ذبح چهارپایان و نگهداری گوشت آنها، مخصوصاً در چنین روزهایی، بیش از همیشه ضروری است.

***

طبق آمار ارائه شده از سوی سازمان سردخانه‌ها و كشتارگاه‌های شهرداری تهران، سالانه یك میلیون رأس دام در تهران به شكل غیربهداشتی كشتار می‌شوند و این رقم شامل روزانه دو تا سه هزار رأس دام در تهران است؛

از سوی دیگر طی سال گذشته فقط  24 هزار و  190 كیلوگرم گوسفند و بز و   28  هزار و  402  كیلوگرم گاو و گاومیش توسط سازمان دامپزشكی ضبط شده است.

در حقیقت پس از تعطیلی كشتارگاه تهران در سال  69 توسط شهرداری به دلیل مشكلات زیست‌محیطی كه كشتارگاه برای منطقه ایجاد كرده بود، جایگزین مناسبی برای آن وجود نداشت و عمده كشتار تهران توسط كشتارگاه مركزی تأمین می‌شد.

دكتر داوود امان‌اللهی- مدیر آموزش و روابط عمومی اداره كل دامپزشكی استان تهران- معتقد است:  «تعطیلی كشتارگاه مركزی تهران باعث شد به كشتارگاه‌های جانبی شهرداری تهران كه در دماوند و كرج واقع بودند و البته كشتارگاه‌های كوچك كه دارای حداقل استانداردهای بهداشتی بودند، فشار مضاعفی وارد شود. این كشتارگاه‌ها باید حجم زیادی از تأمین گوشت قرمز را برعهده می‌گرفتند كه عملاً  غیر ممكن بود،  بنابراین كشتارگاههای غیرمجاز شكل گرفت كه عمده آن در جنوب تهران در منطقه شهرری بود.»

ایستگاه آخر

گوسفندهایی كه در سبزه‌زارهای اردبیل، تبریز، كرمانشاه،  لرستان و جاهای دیگر زندگی می‌كردند، پس از انتقال فله‌ای به تهران، در آغل‌های تنگ و تاریك و غیربهداشتی، نگهداری می‌شوند.

برخی از دلالان هنگام خرید دام، علوفه آغشته به نمك یا سنگ نمك به دام می‌خورانند كه پس از تشنگی شدید، حیوان به یكباره مقدار زیادی آب می‌خورد و چیزی حدود    5 تا‌ 7 كیلوگرم به وزنش اضافه می‌شود.

یك خریدار غیرحرفه‌ای كه به منظور ادای نذر نیاز به ذبح گوسفند داشته، می‌گوید: «پس از خرید گوسفند، احساس كردم كه حیوان شدیداً بی‌تابی می‌كند، ابتدا فكر كردم از زمان كشتار آگاه شده ولی هر چه آب و علوفه به او می‌دادیم، نمی‌خورد و در ‌نهایت‌ تا صبح تلف شد.»

او در ادامه می‌گوید: «بعد از تلف شدن گوسفند متوجه شدیم كه محل خروج ادرار گوسفند با نخ بسته شده بود كه مبادا  6-5  كیلوگرم آب خورانده شده به حیوان در قالب ادرار از بدنش خارج شود.»

دكتر زهره مشاك- دامپزشك- در  این زمینه می‌گوید: «حیواناتی كه در این شرایط نگهداری می‌شوند، احتمال ابتلا به بسیاری از بیماریها را دارا هستند و  بیش از400 نوع بیماری مشترك بین انسان و دام وجود دارد كه در صورت مصرف گوشت آلوده بیماری  از دام به انسان منتقل می‌شود.»

دكتر مشاك پرخطرترین بیمارها را كرم‌های دستگاه گوارش (تنیا ساژیناتا)، تب خونریزی دهنده كریمه كنگو، بروسلوز و سالموندا ذكر كرده و با اشاره به احتمال انتقال هر یك از این بیماریها به انسان بر پرورش و ذبح بهداشتی دام تأكید می‌كند.

گوسفندهایی كه آب نمك نخورده‌اند

خطرات پرورش و ذبح غیربهداشتی برای مصرف‌كنندگان، منجر به اجرای طرحی كوتاه‌مدت و بلند‌مدت از سال‌ 72 ‌برای ساماندهی كشتار دام در تهران شد. به گفته علیرضا عباسی- معاونت سردخانه و كشتارگاه شهرداری تهران-  در حال حاضر دو مركز ثابت عرضه مجاز دام در مناطق 15 و 18 تهران فعالند و حدود 38 مركز موقت هم به كمك اداره كل دامپزشكی و مناطق بیست و دوگانه شهرداری تهران در روز عید قربان به شهروندان، خدمات لازم را ارائه می‌دهند.

یحیی باباخانی- معاونت شبكه  دامپزشكی تهران- ملاك و معیار سنجش شبكه  را برای پرورش و ذبح دام سالم، چنین معرفی می‌كند: «پرورش و ذبح  دام سالم، شرایط ویژه‌ای مثل اعمال واكسیناسیون، شرایط بهداشتی محل نگهداری دام،  معاینه دام توسط دامپزشك قبل  و بعد از ذبح و اعلام صحت گوشت دام از بیماریهای دامی و سپس عرضه و مصرف گوشت سالم را می‌طلبد.»

در كنار مراكز دائم و موقت عرضه دام بهداشتی مراكز سیار نیز در روز عید قربان دایر هستند. عباسی در زمینه عملكرد مراكز ذبح بهداشتی سیار می‌گوید: «درواقع این مراكز با پشتیبانی مالی شهرداری‌ها و با تأمین نیروی انسانی و كارشناس بهداشتی از طرف شبكه دامپزشكی، یك روز قبل از عید سعید قربان تا ظهر روز عید در محله‌ها مستقر هستند و به عرضه دام سالم و ذبح بهداشتی می‌پردازند، كمترین تأثیر مثبت این طرح، تشخیص دام سالم از بیماری‌هایی مثل هاری، كنه و سایر بیماری‌های مشترك بین انسان و دام است و نكته دیگر اینكه به علت نظارت كارشناسان، به این گوسفند‌ها به شیوه معمول قبل از ذبح، آب نمك داده نشده است.»

هیچ چیزی دور ریخته نمی‌شود

برای آشنایی بیشتر شما با مراكز كشتار صنعتی دام بد نیست بدانید كه در حالت كلی دام‌هایی كه برای كشتار به آنجا برده می‌شوند، قبل از كشتار توسط دامپزشك معاینه می‌شوند و پس از ذبح بهداشتی و جداسازی گوشت از سایر قسمت‌های حیوان نیز استفاده‌هایی به عمل می‌آید، مثلاً استخوان و چربی‌های اضافی صرف تهیه پودر خوراك جوجه و ماهی می‌شود، از چربی‌های گوسفند لوازم آرایشی، صابون و كرم ساخته می‌شود، روده گوسفند در كار ساخت نخ بخیه جراحی استفاده می‌شود، پوست گاو و گوسفند بعد از آغشته شدن به نمك به كارخانه‌های چرم‌سازی منتقل شده و حتی باقیمانده غذای داخل معده حیوان، تبدیل به كود طبیعی كشاورزی می‌شود.

دستها را باید شست

دكتر مشاك ذبح خانگی دام را علاوه بر احتمال وجود بیماری در گوشت و انتقال آن به افراد، از لحاظ امكان بروز آلودگی‌های ثانویه، غیربهداشتی قلمداد كرده و می‌گوید: «امكان انتقال آلودگی از چاقو یا دست آلوده در هنگام ذبح وجود دارد. همچنین هوا، محیط و پشم گوسفند یا موی بز و یا تماس قسمت‌های بیرونی بدن حیوان با بخش داخلی پس از باز كردن لاشه، احتمال آلودگی گوشت با انواع میكروارگانیسم‌ها را افزایش می‌دهد و در صورتی كه افراد از این گوشتها مصرف كنند، بیمار خواهند شد.»

بنابراین علاوه بر لزوم تهیه گوسفند از مراكز مجاز و ذبح بهداشتی، نكاتی وجود دارد كه با پرداختن به آنها احتمال ابتلا به بیماریها به طرز چشمگیری كاهش می‌یابد:

1 - بهتر است به عنوان اولین نكته پس از شست‌وشوی كامل و بهداشتی دستها، گوشتها را نیز كاملاً مورد شست‌وشو قرار دهید و سپس  اقدام به بسته‌بندی نمایید.

2 - حتی‌المقدور ذبح در منزل انجام نشود و در شرایط خیلی ضروری حتماً از سلامت دام اطمینان حاصل شود.

3 - رعایت نظافت كامل و بهداشت محیط در محل‌‌های ذبح دام و شست‌وشو و گندزدایی محلی به منظور جلوگیری از اشاعه بیماری توصیه می‌شود.

4 - گوشت دام ذبح شده را فوراً  باید تقسیم كرد و از نگهداری آن در هوای آزاد پرهیز شود.

5 - بدترین شكل نگهداری گوشت در فضای خارج از یخچال و بهترین نوع آن نگهداری در فریزر است، بنابراین نگهداری گوشت برای مدت   24 ساعت در یخچال و بیش از آن در شرایط فریزر شده و یخ زده مجاز است، چرا كه هر چند میكروب در یخچال رشد كندتری دارد، ولی این رشد متوقف نمی‌شود و گوشت تنها چند ساعت می‌تواند در یخچال سالم بماند.

6 - متأسفانه بیشتر مسمومیت‌ها زمانی رخ می‌دهد كه ظاهراً  گوشت و طعم و رنگ آن كاملاً  طبیعی است،  بنابراین تشخیص سلامت گوشت گوسفند از عهده افراد غیرمتخصص برنمی‌آید و لزوم بازدید دقیق دام توسط دامپزشك وجود دارد، از این رو با تأكید مجدد به شهروندان توصیه می‌كنیم كه دام‌های مورد نیاز خود را فقط از مراكز تحت نظارت بهداشتی مأمورین دامپزشكی تهیه كنند.


  • آخرین ویرایش:-
نظرات()   
   
 
لبخندناراحتچشمک
نیشخندبغلسوال
قلبخجالتزبان
ماچتعجبعصبانی
عینکشیطانگریه
خندهقهقههخداحافظ
سبزقهرهورا
دستگلتفکر
آخرین پست ها